Elavtal utan årsavgift

Jämför bäst elavtal utan årsavgift

På Bästaelavtal.se finner du ett urval av de populäraste elbolagen i Sverige. Hitta de bästa elavtalen utan årsavgift och spara upp till 2 000 kr!

elbolag

Bäst elavtal utan årsavgift 2024

1
Fortum-Logo

1. Fortum

Rörligt Elavtal
2
greenely-logo

2. Greenely

Timpris Elavtal
3
Skellefteå-Kraft

3. Skellefteå Kraft

Rörligt Elavtal
4
tibber

4. Tibber

Timpris Elavtal
5
cheap_energy

5. Cheap Energy

Rörligt Elavtal

Finns det elavtal utan fast avgift?

Vanligtvis brukar elabonnemang ha en fast kostnadsdel, en avgift, som antingen löper månadsvis eller årsvis. Genom vissa erbjudanden och kampanjer erbjuder en del elföretag att antingen rabattera eller helt slopa avgiften de första 6-12 månader. När tiden för erbjudandet löper ut behöver man däremot betala avgiften igen. I skrivande stund finns det tyvärr ingen elleverantör som inte har någon avgift alls som standard.

Den fasta månadsavgiften på elavtal

Månadsavgiften för ett elabonnemang brukar ligga på runt 45 till 65 kr, och det är inkl. moms. Därutöver tillkommer påslaget, vilket är kostnaden öre/kWh som är beroende av elförbrukningen i hushållet (mäts i kWh). Månadsavgiften brukar kunna undvikas genom olika erbjudande för elavtal, där avgiften för de första 6-12 månaderna är fria. Kostnaden för avgiften som del av totala elräkningen är oftast relativt låg för hushåll med en hög elförbrukning men blir desto mer för hushåll med låg förbrukning.

Elbolag och elavtal utan fasta avgifter

Som kund kan du ibland få erbjudande om upp till 12 månader utan månadsavgift. Detta är väldigt attraktivt, och speciellt tilltalande för hushåll boende i lägenhet eller bostadsrätt där avgiften består av en större del av totala elkostnaden. Både Fortum och Telge Energi har erbjudande för elavtal där dem bjuder på de första 12 månadernas avgift. Då vissa elföretag räknar med att tappa kunder efter ett år, är 12 månader fri avgift väldigt fördelaktigt för dig som konsument.

Fortum rabatt

För tillfället erbjuder Fortum rabatt i form av avgiftsfria första 12 månaderna för hushåll med elförbrukning understigande 8000 kWh/år. Med högre förbrukning ger Fortum istället 100 kr månadsvis rabatt de första 12 månaderna.

Utöver det är det ingen bindningstid och Fortum levererar 100% fossilfri energi. Genom att erbjuda 12 månader avgiftsfritt är Fortum attraktivt för hushåll boende i lägenhet med relativ låg elförbrukning.

Telge Energi rabatt

Telge Energi är ett annat populärt elföretag som ofta hamnar högt upp i populäritet och rankingen för de bästa elavtalen. Precis som Fortum erbjuder också Telge Energi 12 månader avgiftsfritt för nya kunder. Till skillnad från Fortum däremot har Telge Energi en månads uppsägningstid, samtidigt som månadsavgiften och påslaget är lite högre. Telge Energi erbjuder också fossilfri el, närmare bestämt 100% el märkt Bra Miljöval, det hårdaste miljökravet.

Vilket är det bästa elavtalet utan årsavgift 2024?

Det bästa elavtalet utan årsavgift under juli 2024 är elbolaget Fortum som erbjuder 1 års fri avgift och låga påslag. Därefter kommer populära elavtal från Telge Energi (12 månader utan avgift) och Skellefteå Kraft 9 mån utan avgift.

Bästa elavtalet juli 2024 med nykundserbjudande:

  • Fortum – 1 år utan årsavgift
  • Skellefteå Kraft – Fri månadsavgift 9 mån + öresrabatt
  • Telge Energi – Få rabatt första året på månadsavgiften

Elavtal utan månadsavgift i 6-9 månader

Även om erbjudanden med 12 månader fritt från avgifter är bland det längsta du kan hitta (Bixia har en längre rabatt men endast 10 kr), finns det trots det ännu fler attraktiva erbjudanden med lägre antal fria månadsavgifter eller till och med utan. Detta av den enkla anledningen att om man t.ex. utgår från totalkostnad som måttstock för bästa elabonnemang, kan man få en större rabatt också med lägre antal månader fria från avgift eller endast med rabatt på påslag.

Om du hittar erbjudande med 6-9 månader utan avgift men med ytterligare fördelar kan det väga upp och t.o.m. vara det bästa elavtalet för ens hushåll. Som alternativ finns elabonnemang med månadsavgift men där elleverantören inte tar något påslag.

Hushåll boende i villa kan, istället för att stirra sig blinda på ett elavtal erbjudande utan månadsavgift, fördelaktigt leta efter ett elabonnemang med en stor rabatt på påslaget, alternativt ett där de får el till inköpspris.

Skellefteå Kraft rabatt

Elavtal med erbjudande just nu som har fritt från månadsavgift första 9 månaderna, men också ovanpå det samtidigt en rabatt på påslaget med 6 öre/kWh, är Skellefteå Kraft. En annan fördel med Skellefteå Kraft är att elavtalet saknar såväl bindnings- som uppsägningstid. Detta avtal kommer med 100% förnybar el och höga betyg i kundnöjdhet hos SKI. Skellefteå Kraft är en av de mest populära elföretagen hos kunder just nu, av dessa anledningar.

Skellefteå-Kraft

Skellefteå Kraft

Avgiftsfritt och 6 öre rabatt på påslaget i 9 månader

Fortum-Logo

Fortum

Webbrabatt: 470 kr rabatt fördelat på 12 mån

greenely-logo

Greenely

Webbrabatt: Värde från 414 kr
Rabattkod: 6moff

Vanliga frågor och svar om el

På Bästaelavtal.se har vi samlat ett antal elbolag som inte har någon månadsavgift på sitt elavtal under kampanjperioden. På listan finns bland annat Fortum, Telge Energi, Skellefteå Kraft och Greenely. Även Göta Energi erbjuder en viss rabatt som motsvarar flera månaders avgifter.

I stort sett alla elbolag har en månadsavgift men det är vanligt att elhandlare erbjuder fria månader om du är ny kund. Detta brukar vanligtvis handla om 6–12 månader fri avgift.

De flesta elbolagen har en årsavgift eller månadsavgift och om de inte har det bör du som kund antagligen ställa dig frågan varför det inte finns. Som nykund kan du däremot slippa avgiften under en viss period. Detta gör elbolagen för att locka in nya kunder.

Om ett elbolag inte har någon årsavgift överhuvudtaget har man antagligen ett högre påslag i stället för att kompensera detta.

Det billigaste elbolaget skiljer sig från hushåll till hushåll och beror på ett antal faktorer så som förbrukning och vilket elområde du bor i. På den här sidan har vi samlat ett antal elbolag som erbjuder särskilt billiga elavtal för nykunder.

Under 2022 har timavtal även ökat i popularitet eftersom kunderna själva har möjlighet att påverka sitt elpris. På sidan listar vi bland annat Greenely som enbart erbjuder timpris på sina avtal.

Ett elavtal utan avgift kan både vara billigt och dyrt precis som alla andra elavtal. När du jämför elavtal till ditt hushåll är det viktigaste att kolla på totalkostnaden eller jämförelsepriset per kWh. I jämförelsepriset som alla elhandlare ska presentera ska alla kostnader vara inräknade vilket betyder att du jämför äpplen med äpplen istället för äpplen med päron.

På Bästaelavtal.se använder vi cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du också vår cookiepolicy